Get the Facts on Omega-6, Trans Fats, Palmitic Acid and More

Få fakta om omega-6, transfett, palmitinsyre og mer

Få fakta om omega-6, transfett, palmitinsyre og mer

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er BLOG-85-Omega-3-Complete-Report.jpg

av OmegaQuant

Hvis du gikk utover vår Omega-3 Index grunnleggende test og bestemte deg for å prøve vår Plus eller Complete test, så er det mye mer enn EPA og DHA du trenger å vite om. Resultatene av disse testene vil gi deg ditt Omega-6:Omega-3-forhold, samt din transfettindeks, og mye mer. La oss snakke om hvordan disse spiller en rolle i helsen din.

Omega-3 vs. Omega-6 — Godt vs. Ondt?

Omega-6:Omega-3-forholdsrapporten gir analyse for syv omega-6-fettsyrer og fire omega-3-fettsyrer, og den utføres fra fullblodet ditt i motsetning til røde blodcellemembraner som Omega-3-indeksen. Den totale mengden av omega-6 og omega-3 er delt på hverandre for å få et forhold. Vi anbefaler et forhold på 3:1-5:1 (omega-6:omega-3). I rapporten din vil den vises i de små blå sirklene og deretter på skalaen til høyre. ( Se eksempel nedenfor. )

Et mer spesifikt forhold er AA:EPA-forholdet, som er nivået ditt av arakidonsyre (AA), en omega-6-fettsyre, kontra eikosapentaensyre (EPA), en omega-3-fettsyre. Dette er viktige fettsyrer i metabolismen fordi eikosanoider og prostaglandiner kan lages av dem. Eikosanoider og prostaglandiner spiller mange roller i kroppen, spesielt ved betennelse, feberfremme, blodtrykksregulering og blodpropp.

AA og EPA er svært potente stoffer som har evnen til å forårsake mange endringer i kroppen. Å ha forskjellige nivåer av disse to fettsyrene kan påvirke prosesser som til slutt påvirker betennelse og generell helse.

BLOGG: Er Omega-6 bra for deg?

Vi anbefaler å optimalisere omega-3-siden av ligningen, noe som uunngåelig betyr å øke Omega-3-indeksen og komme inn i det optimale området eller den grønne sonen (mellom 8-12%). Vi tror det er mye enklere og praktisk å endre din omega-3-status i forhold til din omega-6-status. En av grunnene er at kroppen har mye mer omega-6 i de røde blodcellene og i fullblod enn omega-3, og noe av det kan vi endre med kosthold og noe av det kan vi ikke. Til syvende og sist er det lettere å oppdage endringer på omega-3-siden og oppnå de fordelene du ønsker ved å øke din Omega-3-indeks.

Vi i OmegaQuant er klar over at noen generelt anser omega-3 som bra og omega-6 som dårlig. Imidlertid har vi sett forskning som viser at høyere nivåer av linolsyre, en utbredt omega-6-fettsyre i kostholdet, er knyttet til bedre resultater når det gjelder kardiovaskulær helse og diabetes. Så i stedet for å fokusere på å senke omega-6, tror vi å øke omega-3 vil automatisk balansere ut dette forholdet og er et mål som er oppnåelig for de fleste.

VIDEO: OmegaQuants Dr. Kristina Harris Jackson diskuterer hva Omega-6:Omega-3-forholdet betyr


The Skinny på transfett

I følge Harvard TH Chan School of Public Health , avgjorde Food and Drug Administration (FDA) i 2015 at kunstig transfett var utrygt å spise og ga matprodusenter tre år på seg til å eliminere dem fra matforsyningen, med en frist til juni 18, 2018. Walter Willett , professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard TH Chan School of Public Health og en av de første forskerne som oppdaget en sammenheng mellom kunstig transfett og kolesterol og hjertesykdom , sa at forbudet kan redusere antallet mennesker som dø av hjertesykdom og dempe forekomsten av diabetes , demens og andre metabolske sykdommer.

OmegaQuants transfettindeks er et mål på transfettene i dine røde blodlegemer. Disse omtales som 18:1 og 18:2 trans, og de kommer primært fra industrielt produsert fett i bearbeidet mat som paiskorper og mikrobølgepopcorn - de kan ikke lages av kroppen, så Transfettindeksen er en veldig spesifikk markør for kosthold. Transfett er svært skadelig for hjertehelsen, så mye at FN har bedt ALLE land om å fase dem ut av matforsyningen innen 2021.

BLOGG: Omega-3-blodprøver får gjennomslag hos eksperter

"I løpet av de siste 10 årene har vi sett nivåene av transfett reduseres med 50 % ettersom de har blitt tatt ut av maten. Hvis du har en transfettindeks på mindre enn 1 %, er du på et bra sted,” sa Kristina Harris Jackson, PhD, RD, OmegaQuants forskningsdirektør. "Det er ingen reell fordel å være på null."

Dr. Jackson fortsatte med å forklare at transfett ikke bare kommer fra industrielt produsert mat, det kommer også fra kjøtt og meieriprodukter i en form som kalles "drøvtyggertrans". "Hvis nivået ditt svinger rundt 1 %, er det mulig at drøvtyggeres transfett i kostholdet ditt kan være en medvirkende faktor. Den gode nyheten er at du ikke trenger å bekymre deg for fett fra drøvtyggere, bare transfett som finnes i bearbeidet mat,» sa hun.

Hvis transfettindeksen din er større enn 1 % og du ikke spiser bearbeidet mat for øyeblikket, kan dette være en refleksjon av transfett som har mobilisert fra fettlagrene dine over tid. Disse transfettene er de som har blitt lagret over tid og som sannsynligvis nå lekker ut av fettcellene dine til de røde blodcellene.

"Det er ikke mye du kan gjøre med dette," sa Dr. Jackson. "Det kan imidlertid være smart å bare dobbeltsjekke at du har fjernet eventuelle diettkilder til transfett fra kostholdet ditt. Noen bakevarer og snacks som mikrobølgepopcorn inneholder fortsatt transfett, så pass på disse."

Vær trygg, over tid bør transfettindeksen din fortsette å gå ned. I dette tilfellet anbefaler vi å teste hver 6. måned til et år for å sikre at det faktisk er tilfelle.

Hvis du har en transfettindeks over 1 % og du spiser bearbeidet mat, anbefaler vi at du reduserer mengden bearbeidet mat i kostholdet ditt og jobber mot å fase dem helt ut. Pass på at du ser på etikettene for å se om det er noen delvis hydrogenerte oljer og unngå disse. Dette er transfettene som vil påvirke helsen din negativt, spesielt hjertet.

Flertallet av fettsyrene i rapporten din er ikke ment å veilede noen større helsebeslutninger eller kostholdsendringer. Med unntak av transfettindeksen og omega-3-indeksen, er resten av disse fettsyrene vi analyserer en del av et nytt og fremvoksende vitenskapsfelt som fortsatt bestemmer hva de betyr for helsen, og hvordan og hvorfor vi bør endre oss dem til fordel for helsen vår. Før du gjør noen større endringer basert på disse fettsyreresultatene, vennligst kontakt helsepersonell for å finne ut neste trinn.

Omega-3-indeksens komplette resultater

I Omega-3 Index Complete-rapportanalysen ser vi på alle fettsyrene i fullblod, inkludert plasma, og hvite og røde blodlegemer. Noen fettsyrer påvirkes av kosthold, genetikk med mer. Det er imidlertid viktig å huske at ikke alle fettsyrer i kroppen er knyttet til kosthold.

Faktisk er transfettindeksen og omega-3-indeksen unike ved at de er nært knyttet til kostholdet. For resten spiller stoffskiftet en sentral rolle med hvor mye som havner i blodet ditt.

Det er fem grupper av fettsyrer, inkludert omega-3, omega-6, cis-enumettede, mettede og transfettsyrer. Det er et par interessante omega-6-fettsyrer som linolsyre, som er den overordnede essensielle fettsyren som finnes i oljer som solsikkeolje, samt nøtter og frø. Du kan også finne dem i usunnere kilder som bearbeidet mat.

BLOGG: Setter rekorden på Omega-3-legemidler vs. kosttilskudd

Blodnivåer av linolsyre er noe kontroversielle fordi noen store kliniske studier har vist at høyere nivåer forutsier bedre resultater for hjertehelse og diabetes. Gitt denne informasjonen gir det ikke mening å merke alle omega-6 som dårlige. Hver fettsyre har en rolle å spille i kroppen, og det er grunnen til at vi tror det ikke er særlig fornuftig å kalle dem gode eller dårlige. Unntaket er selvfølgelig transfett.

VIDEO: En dypere titt på Omega-6-fettsyren linolsyre

En annen omega-6 som vi i OmegaQuant synes er interessant er palmitinsyre, som er et mettet fett. Den finnes i palmeolje og er svært vanlig i kosten. Det som er interessant er at hvis du spiser mye palmeolje eller mettet fett vil ikke nivåene dine øke. Det er fordi palmitinsyre ikke har det samme forholdet i kroppen som omega-3 gjør, der jo mer du inntar, jo mer øker blodnivået.

Det vi har sett er at hvis du har for mye karbohydrater i kostholdet ditt, vil palmitinsyrenivået øke. I denne situasjonen tar kroppen din de ekstra karbonene ut av karbohydratene for å lage fett som kan lagres til senere. Og studier har vist at palmitinsyrenivåer er relatert til diabetes.

Selv om vi fortsatt ikke har nok bevis på disse fettsyrene til å komme med anbefalinger, tror vi at palmitinsyrenivåer vil hjelpe oss å forstå kostholdsmønstre og metabolisme bedre i fremtiden.

Hva med mettede fettsyrer? Mettede fettsyrer i de røde blodlegemene dine er ikke relatert til det mettede fettet du bruker i kostholdet ditt. Vanligvis tenker vi på mettet fett som øker det dårlige fettet i blodet vårt. Men dårlig fett i blodet, dvs. dårlig kolesterol, har ingenting med de mettede fettsyrene i blodet å gjøre. LDL-kolesterol er en helt annen type fettmåling i kroppen din.