What’s the Best Time to Take Your Fish Oil Supplement?

Hva er den beste tiden å ta fiskeoljetilskuddet ditt?

Hva er den beste tiden å ta fiskeoljetilskuddet ditt? Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er når-bør-du-ta-din-fish-oil-supplement.jpg

av OmegaQuant

Frokost har lenge vært den foretrukne tiden for å ta medisiner, kosttilskudd og tran. Og psykologien gir mening. Ved starten av hver dag liker mange av oss å dra nytte av vår fornyede energi til å fokusere på helsen vår.

Ny forskning har imidlertid begynt å knytte medisineffektivitet til timing - og funnene gir et overbevisende argument for å omplanlegge kosttilskuddsrutinene våre også.

Fiskeolje er et av de vanligste omega-3 kosttilskuddene. Og teknisk sett kan du det når som helst som passer best for deg så lenge du tar det med et måltid. Omega-3 EPA og DHA som finnes i fiskeolje er fett og de vil bli absorbert mye bedre hvis det er annet fett om bord. Hvis du tar dem på tom mage, vil de sannsynligvis ikke absorberes like godt.

VIDEO: Sørg for å ta Omega-3-tilskuddene dine med et måltid

Hvis du er en som opplever refluks med fiskeoljen din (ellers kjent som fishy burps), så anbefaler noen eksperter å dele opp dosen i løpet av dagen og unngå tyngre doser om kvelden. Dette er fordi fiskeolje har en tendens til å stige til toppen av magevæsker (bilde olje som flyter på toppen av vann), noe som kan forårsake fordøyelsesbesvær for noen. For andre kan nattetid være en ideell tid for å ta omega-3 fettsyrene, spesielt hvis de er kombinert med andre næringsstoffer som støtter søvnen.

Vurder å ta medisiner og kosttilskudd om natten

Flere studier har nå vist at aspirin og kolesterolsenkende medikamenter, samt blodtrykks- og refluksmedisiner, kan virke bedre om kvelden (1). Forskere antyder at når vi sover, påvirker kroppens døgnrytme hormonbalansen vår, så vel som kroppens evne til å absorbere kjemikalier i medisiner og kosttilskudd.

BLOGG: Utforsk forholdet mellom Omega-3 og søvn

Fordi mange symptomer (spesielt relatert til sure oppstøt og hjertesykdom) forverres i løpet av natten, kan det å ta visse medisiner og kosttilskudd før leggetid faktisk bidra til å forbedre helsetilstanden neste dag.

Hva internasjonale studier har oppdaget

La oss se på eksemplet med å ta anti-refluksmedisiner. Magen produserer vanligvis to til tre ganger mer syre mellom 22:00 og 02:00 enn på noe annet tidspunkt på dagen. I tillegg forverres halsbrann vanligvis mens du ligger ned, noe som forsterker ubehagelige bivirkninger.

Disse faktorene kan forklare hvorfor en studie fant at 70 % av personer som tok anti-refluksmedisinen senere på dagen, opplevde større lettelse, sammenlignet med de 42 % som tok medisinen om morgenen.

BLOGG: Ny forskning viser at de fleste idrettsutøvere har lav Omega-3-indeks

Det er også godt dokumentert at hjerteinfarkt og slag forekommer oftere tidlig om morgenen. Dette fenomenet kan forklare hvorfor en femårig studie fra Spania fant at pasienter som tok blodtrykksmedisinene sine om natten hadde 33 % redusert risiko for hjerteinfarkt og slag, sammenlignet med de som tok medisinene sine om morgenen (1).

Hvordan et fettfattig måltid påvirker absorpsjon av Omega-3

I flere tiår har mange omega-3-brukere også valgt å ta kosttilskuddene sine først om morgenen. Forskere påpeker imidlertid at omega-3-fettsyrer må inntas sammen med mat – og helst av den fettrike varianten – for å bli absorbert godt (2).

I dag mistenker forskere at trenden mot frokoster med lite fett, og å hoppe over frokosten helt, kan forklare hvorfor noen kosttilskuddsbrukere ikke ser betydelige økninger i omega-3-indeksnivåene deres (3). Hva betyr det for forbrukerne? Hvis du ikke spiser frokost, eller vanligvis spiser mat med lavt fettinnhold om morgenen, bør du ta din daglige omega-3-dose senere på dagen med et fyldigere måltid.

VIDEO: Ditt mettede fettsyrenivå har ingenting med LDL-kolesterol å gjøre

Potensielle fordeler ved å ta fiskeolje om natten

Selv om det å få en effektiv dose høykvalitets fiskeolje utgjør en avgjørende forskjell når det gjelder å se resultater, betyr timing også. Foruten helseproblemene nevnt ovenfor, her er to andre grunner til å vurdere å ta fiskeoljen om natten: betennelse og søvnkvalitet.

Hvis du har leddgikt og leddsmerter, opplever du sannsynligvis mer intense symptomer om morgenen. En fransk studie oppdaget at NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler) var mest effektive når de ble inntatt fire til åtte timer før maksimal smerte startet (1).

Siden omega-3 fettsyrer fungerer på samme biokjemiske veier som NSAIDs , kan det å ta fiskeoljetilskuddet ditt om kvelden gjøre det lettere å komme seg ut av sengen om morgenen med større komfort.

I en pilotstudie fra Storbritannia fant forskerne at barn som fikk tilskudd med omega-3 økte søvntiden med gjennomsnittlig 58 minutter samtidig som de reduserte antallet oppvåkninger i løpet av natten (4). Andre studier viser tilsvarende at tilstrekkelig omega-3-inntak er viktig for god hvilekvalitet, forbedret avslapning (5) og redusert risiko for søvnapné (6, 7).

En annen studie fra forskere ved University of Michigan School of Public Health, Mexicos National Council for Science and Technology, og Mexicos National Institute of Public Health,

undersøkte om plasmakonsentrasjoner av omega-3-fettsyren DHA var relatert til søvntidspunkt og varighet hos ungdom. Ved å bruke en undergruppe av den pågående ELEMENT-kohortstudien, inkluderte prøven 405 ungdommer i Mexico City, i alderen 9-17, som hadde aktigrafi-vurdert søvn samt plasmamålinger av langkjedede fettsyrer.

BLOGG: Nye anmeldelser oppmuntrer til mer sjømatkonsum under graviditet og barndom for hjernens helsefordeler

Ifølge forskerne hadde "ungdom med lavere konsentrasjoner av plasma DHA (spesifikt de i 2. kvartil) et omtrent 45 minutter senere søvnmidtpunkt sammenlignet med ungdommer med de høyeste konsentrasjonene av DHA."

Selv om DHA ikke var assosiert med søvnvarighet i løpet av uken, "var det assosiert med en 30-minutters lengre søvnvarighet i helgene, når søvntiden er mindre sannsynlig å bli begrenset av skole- eller arbeidsforpliktelser," rådet forskerne.

"Gitt at selv en 20-30 minutters økning i søvnvarighet kan være fordelaktig for barn når det gjelder emosjonell kontroll og akademiske resultater, er omfanget av de rapporterte assosiasjonene klinisk meningsfulle og antyder en potensiell rolle for diett omega-3 DHA i å fremme sunn sove blant ungdom," sa de.