Per was the founder of the first refining company for Omega-3 in Northern Norway

Per var grunnleggeren av det første raffineringsselskapet for Omega-3 i Nord-Norge

Per Benjaminsen er 49 år og bor på øya Ballstad. Han er en del av laget som gjorde Ballstad Omega-3 mulig. Han er født og oppvokst på en øy nord for Lofoten kalt Andøya. Benjaminsens far og familie jobbet som fiskere og var deleier i et av de store produksjonsanleggene for tran.

Han har en mastergrad i fiskeri og bioteknologi fra Universitetet i Tromsø, og etter endt utdanning var han grunnlegger av de første raffineringsselskapene for Omega-3 i Nord-Norge. Han har nå jobbet i Omega-3-industrien i omtrent 25 år, og hans profesjonelle mål har vært å produsere Omega-3-produkter med den høyeste kvalitetsstandarden i verden.

 

- Bruker du omega-3 og hvorfor?

Jeg tar daglig en dose på minimum 2 gram Ballstad Omega-3. Dette er en dobbel dose av anbefalt dose på 1 gram for hver dag. Grunnen til dette er at jeg har vært diabetiker i snart 30 år. For diabetikere er det ekstremt viktig å ha god kontroll over blodsukkeret samt ha en god blodsirkulasjon. Alle legene i Norge anbefaler derfor diabetikere å ta minimum 2 gram Omega-3 for å forbedre og opprettholde en god blodsirkulasjon.

 

- Hva betyr omega-3 for deg og din livsstil?

Jeg er en hengiven surfer, og jeg surfer mer enn 100 dager hele året rundt. I Norge er havtemperaturen om vinteren nær frysepunktet, så god blodsirkulasjon er avgjørende for meg. I tillegg er det mye vitenskapelig dokumentasjon på at omega-3`er forhindrer stivhet i leddene, og ved å ta Omega-3`er forhindrer jeg dette.

 

- Når var første gang du lærte om omega3 og hvorfor?

Jeg begynte å ta Omega-3 ved å drikke tran da jeg var barn. Da jeg vokste opp måtte hvert barn ta omega-3 hver dag, siden det var et viktig tilskudd av vitamin A og D samt Omega -3. Jeg begynte å lære mer om Omega-3 i løpet av studiene, samt da jeg grunnla mitt første Omega-3-selskap i Norge. Dette selskapet ble en leverandør av høykvalitets Omega-3 til mange store merkevarebedrifter over hele verden. De siste 25 årene har det vært en enorm mengde vitenskapelige studier på helsemessige fordeler av Omega-3, mer enn 20.000 studier. Det er ingen andre helsetilskudd som er så godt dokumentert som Omega-3.

 

Grunnen til at det er så viktig å ta Omega-3 er det enkle faktum at kroppen vår er laget for et høyt inntak av Omega-3`. Hvis vi bare går 2-3 generasjoner tilbake før vi begynte å modifisere fett ved å hydrogenere, lage hardt fett for baking og matlaging av alle typer fett, spiste vi i utgangspunktet 5-20 ganger mer Omega-3 enn vi gjør i dag. Etter at vi begynte å hydrogenere fett på slutten av 1800-tallet, begynte vi å se en eksplosjon av koronar hjertesykdom. Kroppen vår er ikke i stand til å endre seg på noen få generasjoner for en kropp som hadde tilpasset seg å spise naturlig fett i tusenvis av år. Vi trenger ganske enkelt Omega-3 siden dette er hva kroppen vår er vant til!

 

- For hvem synes du det er viktig å bruke omega3 og hvor ofte

Det er viktig for alle mennesker i alle aldre, men spesielt hvis du ikke spiser minst 3 måltider i uken med sjømat. De essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA finner du kun i sjømat. Minimumsinntaket bør være minst 1 gram omega-3 hver dag, gjerne 2 gram. Hvis du glemmer å ta det en dag, kan du ta en dobbel dose neste dag. Omega-3 avleiringer i cellene, og du kan faktisk ta en 7 dagers dose på én gang hvis du foretrekker å ta den en gang i uken.

 

- Hvordan vil du forklare en mor til et barn på 4 år og oppover hvorfor barn trenger omega-3

Omega-3 fettsyren DHA har vist seg å være svært viktig i utviklingen av hjernen. I utgangspunktet er 25 % av alt fettet i «den tenkende delen av hjernen» på en voksen person DHA. Det er vist med en rekke vitenskapelige studier at DHA er avgjørende for utviklingen for hjernen. I Norge anbefaler ALLE leger å ta omega-3 under graviditet samt gi dette til barna.

- Hva gjør Ballstad omega-3 annerledes enn de fleste andre tilgjengelige omega-3-produkter?

Ballstad Omega-3 er et unikt produkt siden vi har de høyeste kvalitetsstandardene, både i konsentrasjon og renhet. I tillegg og veldig viktig er at produktet vårt er produsert under strenge protokoller for å forhindre at produktet oksiderer. Dette er viktig fordi Omega-3-er hvis de utsettes for oksygen vil harskne, både smake dårlig og vil miste helsefordelene. Med Ballstad Omega-3 får du det høyeste kvalitetsproduktet noensinne laget, direkte fra det arktiske rene vannet i Norge!