Malfrid Olsen was born 1930 and have used omega-3 her whole life

Malfrid Olsen er født i 1930 og har brukt omega-3 hele livet

Malfrid Olsen er født i 1930 og er 91 år ung. Hun har bodd på Ballstad hele livet. Hun er mor til 5, bestemor til 12 og oldemor til 5 barn. Hun har jobbet hele sitt voksne liv sammen med mann og barn i butikken deres på Ballstad, som ble etablert i 1959.

Fru Olsen trives som pensjonist, men programmet er travelt og hun er veldig aktiv. Hun bor alene og kjører bilen for å gå dit hun vil.

Vi hadde noen spørsmål til henne om hvordan Omega 3 har vært en del av livet hennes.

Bruker du omega 3

Ja, hver dag har jeg brukt det mer eller mindre hele livet. I tillegg til å ha mye fisk i kostholdet bruker jeg flytende Omega 3, siden det er det jeg har vært vant til fra barndommen.

Når hørte du om Omega 3 for første gang?

Jeg har visst om Omega 3 så langt tilbake som jeg kan huske. Alle i familien min måtte drikke Omega 3 hver dag. Folk som er nær kostnadene i Norge, hvor hovedkilden til mat var fisk, har visst om Omega 3 og fordelene med det så langt vi vet, og det var en veldig normal del av livsstilen vår.

Når lærte du at det var viktig å bruke og hvorfor

Det var bra for helsen din, og folk kalte det humoristisk som en "energidrikk" som ga deg "superkrefter". Folk visste at du holdt deg sunnere, og de sa at det var spesielt bra for motstand mot influensa, og den flytende Omega 3 som vi drakk hadde vitaminer. De hadde ikke vitamintilskudd på den tiden, og dette var måten å få det til vitaminene dine i nord.

Har du noen gode historier om Omega 3

Under krigen (1940-1945) organiserte regjeringen slik at alle måtte drikke omega3 på skolen, på grunn av rasjonering av visse typer mat. Dette for å sikre at alle barna hadde godt immunforsvar i den vanskelige tiden.

Den flytende Omega 3 hadde da en veldig sterk smak; de hadde ikke rensemetodene som i dag. I lunsjtid hadde læreren flasken, og eleven måtte ta med skjeen hjemmefra, og en etterpå måtte eleven komme opp til læreren og hente en skje med Omega 3

En annen ting jeg husker i denne perioden var historier fra folk som bodde midt i Norge som ikke hadde tilgang til fisk, hvor flere ble utsatt for struma (unormalt forstørret skjoldbruskkjertel) på grunn av mangel på fisk og Omega 3 i kostholdet. på sin side ga dem ikke nok jod.

Gir du barna dine omega3

Ja, alle barn fikk en skje med Omega 3 hver morgen før skolen. I tillegg spiser de fisk 5 dager i uken. Vi hadde maks 2 dager hvor de spiste kjøtt pr uke. Om vinteren når torsken kommer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte, spiser vi kun fisk hele uken.

Fisk er en fantastisk råvare å lage mat med. Mengden av forskjellige typer retter som kan lages med fisk er virkelig fantastisk. Jeg kan ikke forestille meg en annen råvare som vi kan lage så mange ting med og samtidig være så sunne

Hva vil du råde unge mennesker til om omega3

Jeg mener at alle bør ta det; det sikrer fremtiden din, og hjelper deg å holde deg sunnere og ha et langt liv.